Energielabel aanvragen bedrijfspand – hoe gaat het te werk?

Sinds 2015 bent u als vastgoedeigenaar verplicht een energielabel te hebben. Dit geldt voor zowel woningeigenaren als eigenaren van bedrijfspanden. Sinds 1 januari 2023 is het voor bedrijfspanden zelfs verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Een energielabel laat zien hoe energiezuinig uw pand is. Met label A heeft u een zeer zuinig pand en bijvoorbeeld met energielabel G, het laagste label, is uw pand niet zuinig en verbruikt u veel energie. Een energielabel wordt bepaald door een erkend deskundige. In dit artikel leest u alles wat u moet weten over het laten bepalen van een energielabel.

Erkend deskundige energielabel

Een energielabel bestaat uit twee onderdelen. Het eerste onderdeel is de letter die bepaalt hoe energiezuinig uw pand is. Deze loopt van label A t/m G. De labels zijn ingedeeld in hoog, midden en laag. A t/m C zitten in de categorie hoog, D en E in het midden en F en G vormen de laagste categorie. Het tweede onderdeel van het energielabel is een verduurzamingsrapport. Daarin staan de mogelijkheden voor het nemen van maatregelen om uw pand energiezuiniger – en daarmee duurzamer- te maken. Dit moet worden opgesteld door een erkend deskundige energielabel. Een erkend deskundige is te herkennen aan de kwalificatie EPA/W (energieprestatieadvies Woningen) of EPA/U (energieprestatieadvies Utiliteitsbouw). Alle deskundigen van Zeker Verduurzamen zijn EPA/W en EPA/U erkend.

 

Een voorbeeld van een energiezuinig pand is een pand met zonnepanelen, een warmtepomp, spouwmuurisolatie, dak- en vloerisolatie en (drie)dubbelglas. Een pand met een laag energielabel heeft vaak enkel glas en geen- of weinig isolatie.

Waarom een energielabel opstellen?

Een energielabel laten opstellen is niet alleen verplicht, maar brengt ook verschillende voordelen met zich mee. Het geeft inzage in uw energieverbruik en biedt mogelijkheden voor verduurzaming. Daarnaast heeft een goed energielabel een positief effect op de waarde van uw pand. Heeft u geen energielabel en is dat voor uw pand wel verplicht? Dan riskeert u een boete en moet u alsnog door een erkend deskundige een energielabel laten opstellen. De boete wordt opgelegd door de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) en bedraagt voor particulieren is €450. Bedrijven riskeren een dwangsom van maximaal €81.000.

Hoe verkrijg ik een energielabel?

Bij het opstellen van een energielabel komt een erkend deskundige energielabel bij u langs om uw pand op een aantal punten te controleren. Hierbij gaat het onder andere om de aanwezigheid van (drie)dubbel glas, vloer-, dak- en gevelisolatie, installaties (zoals een warmtepomp) en de hoeveelheid watt die per vierkante meter aan verlichting wordt verbruikt. Al deze factoren worden meegenomen in een integrale berekening, waar uiteindelijk een label uitkomt. U draagt bij aan het opstellen van het energielabel door waardevolle documentatie aan te leveren, zoals bouwtekeningen, documentatie en facturen van maatregelen die het energielabel verhogen. Aan de hand van zijn of haar bevindingen berekent de deskundige hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning.

 

Hoelang is een energielabel geldig?

Een energielabel is alleen geldig als deze is opgesteld door een erkend deskundige. Het energielabel is 10 jaar geldig, maar kan tussendoor opnieuw worden aangevraagd. Heeft u bijvoorbeeld al een energielabel maar heeft u geïnvesteerd in isolatie van het pand? Dan kunt u een nieuw label aanvragen.

Zeker Verduurzamen staat tot uw dienst

Bent u op zoek naar een erkend deskundige energielabel voor uw woning of bedrijfspand? Dan bent u bij Zeker Verduurzamen aan het juiste adres. Heeft u een energielabel nodig of heeft u aanvullende vragen over het energielabel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Zeker Verduurzamen kan u daarnaast ook helpen bij het verduurzamen van uw pand en het aanvragen van subsidies voor verduurzaming. 

Tussenwoning

Zeker verduurzamen stelt energielabels op voor woningen en bedrijven.